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LEGAL ETHICS OPINION 1032  REAL ESTATE – CONFLICT OF 
      INTEREST – REPRESENTING  
      HUSBAND IN A DIVORCE ACTION  
      AFTER PREVIOUSLY REPRESENTING  
      BOTH IN THE PURCHASE OF THEIR  
      HOME. 
 
   You inquire as to the propriety of the representation of the husband in a divorce action 
in which you have known the husband and wife for nine years, and have previously 
represented them both in the purchase of their home four years ago and the refinance of 
that home two years ago. You further indicate that you were unaware of any marital 
difficulties between the two until one year ago and that the wife has indicated to you that 
you may be called as a witness in the action to testify regarding the execution of the 
second deed of trust on the couple's house. 
 
   Your inquiry is controlled by DR:5-105(D) and DR:5-102(B). DR:5-105(D) provides 
that, “A lawyer who has represented a client in a matter shall not thereafter represent 
another person in the same or substantially related matter if the interest of that person is 
adverse in any material respect to the interest of the former client unless the former client 
consents after disclosure.” Clearly, this question turns on whether your previous 
representation of the wife is the “same or substantially related” to the couple's divorce. In 
LE Op. 774, the Committee opined that it is not improper of an attorney to represent a 
husband in the preparation of a property settlement agreement for use in a divorce 
proceeding when the attorney previously represented both husband and wife in a real 
estate transaction, providing, “That the attorney did not obtain confidences or secrets 
during the course of the previous representation which might be used to the advantage or 
disadvantage of husband or wife in a divorce proceeding.” Based on the above, and based 
on the fact that you claim that you have no special knowledge which is not of public 
record about the couple's real estate transaction, the Committee opines that your 
representation of the husband does not violate DR:5-105(D). 
 
   Disciplinary Rule 5-102(B) provides that if a lawyer learns or it is obvious that he may 
be called as a witness by an adverse party, that, “He may continue the representation until 
it is apparent that his testimony is or may be prejudicial to his client.” Therefore, based 
on the facts of your inquiry, the Committee opines that you are under no ethical 
obligation to withdraw from your client's case until, in the words of DR:5-102(B), you 
learn or it is obvious that you will be called as a witness by your client's wife and that 
your testimony is or may be prejudicial to your client. (See also LE Op. 866) 
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